Darmowa dostawa na terenie Poznania i okolic już od 50zł / Darmowa wysyłka kurierem już od 100zł

Szukaj

Olej z Pestek Dyni 100ml

17.90 zł

Czas dostawy: 1 dzień

Olej z Pestek Dyni

Olej dyniowy jest wytwarzany z pestek dyni Cucurbita oleo. Jest to olej z pierwszego tłoczenia, a zatem najbardziej wartościowy. Dynia była uprawiana od najwcześniejszych czasów ludzkości, potwierdzają to znaleziska archeologiczne w Meksyku, Ameryce Północnej, a także w Azji Wschodniej. Nasiona używane do tłocznia oleju są pozbawione łusek i pokrywa je cienki papierowy i prawie półprzezroczysty płaszcz nasienny.

Olej dyniowy tłoczony na zimno

Nasiona dyni zbiera się w połowie jesieni i natychmiast suszy. Następnie nasiona są tłoczone w temperaturze nie przekraczającej 38oC. Produktem końcowym jest ciemnozielony olej, który jest przechowywany w ciemnych butelkach, aby uniknąć pogorszenia własności wywołanego światłem.

Sedymentacja

Kolejnym po tłoczeniu bardzo istotnym etapem produkcji jest sedymentacja. W naszym zakładzie ten proces przebiega naturalnie przy wykorzystaniu siły grawitacji. Cząstki nasion, które dostają się do oleju podczas tłoczenia, są oddzielane od oleju przy wykorzystaniu działania przyciągania ziemskiego. Opadają one na dno zbiornika, w którym znajduje się olej i w ten sposób uzyskiwany jest klarowny olej, który następnie rozlewany jest do butelek. Dlatego delikatny osad znajdujący się na dnie butelki świadczy o tradycyjnej metodzie produkcji oleju dyniowego z wykorzystaniem naturalnych procesów fizycznych zachodzących w przyrodzie.

Producent jest członkiem sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

Mogą Cię również zainteresować:

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów